TDV KAGEM “İki İnsan Bir Hayat: Evlilik Okulu” seminerlerinin bu haftaki konuğu, “Kadın ve Erkek Beyni” başlığı ile Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Serkan Karaismailoğlu oldu.
Araştırmalara göre insan beyninin bir cinsiyeti olduğunun ispatlandığını söyleyen Karaismailoğlu, kadın ve erkek beyni arasındaki farkları kendine has mizahi üslubu ile örneklerle anlattı.
Karaismailoğlu, “Kadınların beyinlerinin her iki tarafı da birbirine eşit büyürken, erkeklerin sağ tarafı daha fazla büyür. Kadın ve erkek arasındaki farklar anne karnında başlar, bebeklikte de devam eder. Bu sebeple kadınların empati duyguları çok gelişmiş. Bu sebeple her iki cinsin olaylara aynı yaklaşması çok zordur. Kadın daha detay odaklı yaşarken, erkek sonuç odaklı yaşamaktadır” dedi.
Dişi beyninin özellikle işitme ve konuşma konusunda erkek beynine göre daha başarılı olduğunun altını çizen Karaismailoğlu, “Bunun sebebi, bu merkezlerin sol yarıkürede daha baskın olması. Cisimleri üç boyutlu düşünebilme ve yer yön konumlandırma becerilerinde erkek beyni daha iyi. Dişi beyni empati konusunda daha yetenekli ve daha geniş frekans aralığını işitebilme yeteneği bir o kadar da yüz tanıma konusunda başarılı. Beyinde duygusal hafızanın oluşmasında amigdala adlı bir yapının önemli rolü var. Erkek beyni sağ amigdalayı aktif biçimde kullanırken, dişi beyni solu kullanıyor. Bu fark nedeniyle dişi beyni duygusal olaylarla ile ilgili ayrıntıları daha kuvvetli hatırlayabiliyor. Dişi beyinde yarıküreler arasındaki iletişim daha kuvvetli. Bu sayede aynı anda birden fazla iş yapma konusunda daha başarılı olurlar” diye ifade etti.