TDV KAGEM’de 4-6 yaş arasındaki çocuklara verilen din eğitiminde, eğiticinin bilgilendirilerek, çocuklarla kurulan iletişimin daha kaliteli olması amacı ile başlatılan eğitici eğitimi seminer dizisinde bu hafta eğitimci-yazar Muhammet Yılmaz ile “Çocuklarda öğrenme isteği ve ideal eğitimci nasıl olmalı?” konusu işlendi.

Öğretmenlik kavramının “öğreten kişi” olmanın ötesine taşınması gerekliliğinin altını çizerek sözlerine başlayan Yılmaz, “Çocuklar sevmedikleri birinden bir şey öğrenemezler. Öğretmen önce kendini sevdirmeli. Çünkü, çocuklarda öğrenme isteğini artıran en önemli motivasyon kaynağı sevgidir” diye konuştu.

Eğitimde temel yaklaşım modelleri üzerine konuşmasına devam eden Yılmaz, “Çocuklar kendilerini iyi hissettiklerinde ancak daha kolay ve kalıcı öğrenir, dolayısı ile de onu örnek alırlar. Çünkü çocuklar gözleriyle duyarlar ve ihtiyaç hissettikleri kadar öğrenirler” diye ekledi.

“Oldum diyen öğretmen ölmüştür, ölü öğretmen ise diri nesiller yetiştiremez” ifadelerini kullanan Yılmaz, “Sadece bilgi verene öğreten, bilgiye anlam katana öğretmen, öğrettiklerine hem anlam hem de duygu katana usta öğretmen, usta öğretmenliği tutku ile yapana sanatkâr öğretmen, öğrencileriyle birlikte öğrenen ve onlara örnek olan sanatkâr öğretmene muallim denir” sözleri ile ideal öğretmenin nasıl olması gerektiği vurgusunu yaptı.

Çocukların doğuştan öğrenmeye meraklı olduğunu ve 14 aylıkken beş yaşına kadar saatte ortalama 107 soru sorabilen çocuklar okula gelince maalesef soru sormayı bıraktığını ifade eden Yılmaz; yapay öğrenme ortamları ve yöntemleri, öğretmen merkezli öğretim uygulamaları, sus, dinle ve öğren, zorunlu, sıkıcı ders ve ödevler ile bu merak ve isteğin öldürüldüğünün altını çizdi.

Yılmaz sözlerini, çocuktaki öğrenme isteğinin dikkat ve merak uyandıracak doğru yöntem, teknik ve materyal kullanmak, iş birliğine dayalı akran öğrenmesine önem vermek, çabayı takdir etmek, başarabileceğine inandırmak, merak uyandıracak sorular sorarak etkili iletişim kurma yolu ile de ciddi anlamda artırılabileceğinin önemine değinerek bitirdi.