TDV KAGEM ev sahipliğinde edebiyat ve sanat üzerine belirli aralıklarla imza ve söyleşi formatında gerçekleştirilen KALEM Söyleşilerinde bu hafta, “Yazar ile Okur Arasında: Editörlük ve Anlamı Anlaşılır Kılmak” başlığı ile Cins Dergisi Editörü Yazar Yusuf Genç konuk oldu.
Editör bir metne nasıl yaklaşır ve nasıl yaklaşmalıdır? Yazar, editör, okur ve bu üç kavram arasında anlamı anlaşılır kılmak ne demektir ve nasıl olmalıdır? Soruları etrafında gerçekleşen söyleşide editör kelimesi için Genç, “Özellikle yazı dünyasının kurumsallaşmadığı dünyadaki editörün imajı, yazar olamamış yazarların vasfı gibi gelir. Bunun tam tersi kurumsallaşan milletlerde ise bugün, editör aslında yazardan bir üstte yazar demektir. Yazıdaki anlamın, bir sonraki muhatabı için anlaşılır kılmak için eli altın kılıç tutan adam da diyebiliriz” ifadelerini kullandı.
“Yazar, kalıcı iz bırakmak için yazan kişidir”
Yazı kelimesinin tarihteki çıkış yolu üzerine söyleşisine devam eden Genç, “‘yaz’ fiilinin Türkçe ’de ilk karşımıza çıkan metin hali Kaşgarlı Mahmut’un metinleridir. Fakat ‘yaz’ kelimesinin eski Türkler’ deki kullanımı ise ‘yar’ kelimesidir. Yani ‘yarmak’ ‘iz bırakmak’ demektir. Buradan hareketle yazmak kelimesinin anlamı da aslında iz bırakmaktır. Dolayısı ile yazar da yararak kalıcı iz bırakan kişidir. Bu da anlamın üretilmesi demektir.
Okur, okuyan kişi anlamına geliyor. Okumak fiilinin bizlerde birden fazla anlamı var. Fakat okumak, bir şeyin anlamını çözmek diyebiliriz. Yazı, kalıcı iz bırakmak demektir. Yazar ise o kalıcı izi bırakmak için yazan kişidir. Okur ise o kalıcı izi kendisi için davet eden kişidir” diye ekledi.
Program sonunda dergicilik ve dergi editörlüğü üzerine de konuşan Genç, genç yazar adaylarından gelen soruları da cevaplamayı ihmal etmedi.