Kardeşim için Der’a filminin senaristi tarihçi- yazar ve senarist Vahit Taha Kurutlu, KALEM Söyleşilerinin konuğu oldu.
“Yemen’i anlamak için önce, Orta Doğu’yu tanımak gerek”
“Yemen Bizim Neyimiz Olur?” konulu söyleşisi ile Ankaralılarla bir araya gelen Kurutlu, Yemen bizim vatanımızın en uzak karakolu ve aynı zamanda kardeşten de öte bir yer.
İbn-i Haldun, “Coğrafya kaderdir” der. Bu sebeple Yemen’i anlamak için önce, Orta Doğu’yu tanımak gerek. Türkiye’nin, Asya- Avrupa arası köprü vazifesi gören Orta Doğu’da önemli bir yeri var. Bu sebeple Türkiye’nin bugün, biz Orta Doğulu değiliz demesinin hiçbir faydası yok. Çünkü tarih boyu bu coğrafyalarda en etkili geçmişi olan milletlerden biriyiz. Fakat buradaki etkinliğimizi gösterme konusunda geç bile kalmış durumdayız” diye ekledi.
“Türkiye’deki bugünkü Orta Doğu hayalimiz maalesef romantizme dayalıdır”
Dünyayı yönetenler her zaman Kudüs’e hâkim olmuştur. Ya da, Kudüs’e hâkim olanlar dünyayı yönetmiştir. Dolayısı ile Orta Doğu’da bu coğrafyayı doğru tanırsak ancak bu coğrafyaya yön verir ve söz sahibi olabiliriz” sözleri ile devam eden Kurutlu, “Türkiye’deki bugünkü Orta Doğu hayalimiz maalesef romantizme dayalıdır. Bu sebeple bugün, Orta Doğu’da en çok Müslüman nüfusu olmasına rağmen söz hakkı Batılılara ait. Burada Müslümanların bir an önce silkelenip tekrar tekrar düşünmesi gerek” dedi.
Bugünkü Orta Doğu’nun güç ve diplomasi üzerine kurulu olduğunu ifade eden Kurutlu, “Orta Doğu dün de olduğu gibi bugün de dünyanın merkezi konumunda. Yaşadığımız tarih aslında bunun en büyük kanıtı. Dolayısıyla, bir dönemi iyi ve doğru okumak için Fahrettin Paşa’yı, Zenci Musa’yı, Kuşçubaşı Eşref bey gibi tarihe yön vermiş ve damgasını vuran isimleri iyi tanımak gerek. Çünkü bugünkü rahatımızı onlara borçluyuz diye ekledi.
Kurutlu, söyleşi sonrası son çıkan kitabı Yemenim’de Aşk Var adlı kitabını okuyucuları için imzaladı.