«Sizin içinizden, kendileriyle huzur bulasınız diye kendi türünüzden eşler yaratıp aranızda sevgi ve merhamet var etmesi de O’nun ayetlerindendir. Şüphesiz bunda düşünecek bir toplum için dersler vardır.» Rum, 30/2

Türkiye Diyanet Vakfı Kadın Aile ve Gençlik Merkezi (TDV KAGEM), evlilik sürecine başlayan ve yeni evlenmiş çiftlerin, bu süreçte evlilik olgunluğunu kazanmalarını sağlamak amacı ile düzenlediği “İki insan Bir Hayat: Evlilik Okulu” seminerlerinde mutlu sona gelindi.
KAGEM Konferans Salonunda on iki hafta boyunca aile kurumunun psikolojik, sosyolojik ve hukuki boyutunu alan uzmanları eşliğinde ele alındığı seminer dizisinin kapanış programında Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Doç. Dr. Ülfet Görgülü tarafından “Hz. Peygamber’in Eşlerine Karşı Örnek Davranışları” konusu ele alındı.

“Aile, hem büyük bir nimet aynı zamanda çetin bir imtihandır”

Ailenin hayatta sahip olunabilecek en değerli hazine olduğunun altını çizerek sözlerine başlayan Görgülü, “Aile, yeryüzünün en köklü, en eski ama eskimeyen kurumudur. Yeryüzü hikâyemizin ana fikridir. Hem büyük bir nimet aynı zamanda çetin bir imtihandır. Eşlerle başlayıp, çocuklarla büyüyen ve devamında akrabayla genişleyen bir yapıdır. Aile aynı zamanda bireyleri hayata hazırlayan birer okul olmak ile birlikte eşler için beden ve ruh sağlığı bakımından varlık alanıdır. Çocuklar için ise; şahsiyet gelişimi, inanç, değerler ve ahlak mektebidir” diye konuştu.

“Nikâhla başlayan yolda aile kurmaktan daha önemlisi aile olabilmektir”

Aile kurmanın sağlıklı nesiller yetiştirmek adına tavsiye edilen bir hayat modeli olduğunu ifade eden Görgülü, “Nikâhla başlayan yolda aile kurmaktan daha önemlisi aile olabilmektir. Aile olmak ise; aynı değerleri benimsemek, aynı duygu ve düşünce dünyasında buluşarak, inanç ve ideal birlikteliğini yakalamaktır” diye konuştu.

“Aile, her insan için nimet ile külfet arasında gidip gelen bir sarkaç gibidir”

Aileyi korumanın ferah zamanlarda olduğu kadar sıkıntı anlarında da ailenin menfaatlerini önceleyebilmekten geçtiğini söyleyen Görgülü, “Aile, her insan için nimet ile külfet arasında gidip gelen bir sarkaç gibidir. «Bilin ki mallarınız ve çocuklarınız birer imtihan vesilesidir. Katında büyük mükâfat olan ise ancak Allah’tır.» (Enfâl, 8/28) Kişinin ailesi için harcadığı her kuruşa sadaka ecri verilir. (Buhârî, îman, 41) gibi pek çok ayet ve hadis ile ailenin korunması gerekliliğinin önemine yer verilmiştir” dedi.

“Sevgi ve merhamet eşlere sunulmuş adeta ilahi bir düğün hediyesidir”

Görgülü, “Evlilik sadece biyolojik ihtiyaçların karşılanmasından ibaret değildir. Evlilik, insanoğlunun ruhuna sükûnet aşılar. Aynı özden yaratılmış (Nisa, 4/1) ve birbirine eş kılınmış olmak, eşdeğer olmaktır. Sevgi ve merhamet eşlere sunulmuş adeta ilahi bir düğün hediyesidir. Evliliği mecburi bir beraberlik, zoraki bir katlanmadan ayıran unsur da sevgidir. Sevmek bir sanattır. Bilgi ve çabaya ihtiyacı vardır. Aynı zamanda paylaşmak, fedakâr olmak, sorumluluklarını bilerek ilgi göstermektir. Hata avcılığına çıkmamaktır. Karşısındaki güzellikleri görerek meziyetleri takdir edebilmektir” diye ifade etti.

Seminerine Hz. Peygamber’in eşlerine davranış biçimleri üzerine devam eden Görgülü, “Efendimiz eşlerine, sevdiğini sözle ve beden diliyle ifade eder, zaman ayırırdı. Değer verdiğini her ortamda göstererek, görüşüne başvurur, istişare ederdi. Olumsuz durumları sabır ile karşılayarak ev işlerinde yardımcı olurdu. «İnanmış bir kimse eşine nefret beslemesin. Çünkü onun bir huyunu beğenmezse de hoşlanacağı başka bir huyu mutlaka vardır.» (Müslim, Rada, 61) sözleri ile kırgınlıkları büyütmemesi, «Dikkat edin! Sizin kadınlar üzerinizde hakkınız olduğu gibi, onların da sizin üzerinizde hakkı vardır.» (Tirmizî, Tefsir, 9) hadisinde de hak ve sorumlulukta ne denli adalet dengesi gösterdiğini ve eşlerinin ilmi ve manevi eğitimlerine de ayrıca önem verdiği görülmektedir” sözleri ile ifade etti.

Görgülü son olarak, evlilikte eşlerin birbirine Allah’ın emaneti nazarıyla bakması ve evliliği bir rekabet ya da ast üst ilişkisine dönüştürmeden ‘biz olma’ bilinci ile hayata geçirilmesi gerekliliğinin önemine vurgu yaptı.
Program sonunda on iki hafta boyunca seminerlere devam eden çiftler, programın anısı olarak sertifikalarını Doç. Dr. Ülfet Görgülü ve TDV KAGEM Müdür V. Nurcan Yavuzyiğit’in elinden aldılar.