‘Evlilik Okulu’ seminerlerimizde bu hafta tarihçi ve yazar İbrahim Zeyd Gerçik ile “Güven ve Sevgi İnşası” ele alındı.
Gercik, “Evlilik iki yarımın birbirine insanlık yolculuğunda dost, yaren olmasıdır. Öğretmenlik ve rehberlik yapmasıdır. Eşler ancak böyle olurlarsa birbirlerini ancak güçlendirir ve beslerler” diye ekledi.
“Kadın ve erkek bir birbirinin rakibi değil aksine tamamlayıcısıdır”
Bir ilişkide ki birincil kuralın karşımızdakinin farklılıklarını kabullenmekten geçtiğini söyleyen Gerçik, “ Kadın ve erkek bir birbirinin rakibi değil aksine tamamlayıcısıdır. Erkekte kadında tek başına eksiktir. Ancak birbirlerini doğru bir şekilde tamamlarlarsa insan olma yolculuğuna çıkabilirler. Bir ilişkinin temel mayası kişilerin birbirlerini kabullenmesi ile başlıyor. Bu sebeple ilişkininin güven üzerine kurulabilmesi için birinci adım kabullenmedir.
İkinci adım ise benzerlik üzerine odaklanmadır. Farklılıkları tartışmama. Yani iki varlık arasındaki benzer olan şeylerde besleyici süreci başlatma. Bir ilişkide ne kadar benzer nokta bulursak o kadar uzlaşma ve besleyici nokta ortaya çıkar” diye ekledi.
“Sevilmek istiyorsan, kendinden verebilmeyi bilmen gerekiyor”
İnsan ilişkilerinde güven ve merhamet duygusunu altın kural olarak nitelendiren Gerçik, “Bir ilişkiyi yürütmek ve İnsanı kazanmak istiyorsan özünüzden vermeniz kısacası o ilişkiye hizmet etmeniz gerekiyor. Hizmet ederek insan diğerini özgürleştirir. Hizmet ederek insan kendi katılığından kurtulur. Sevilmek istiyorsan, kendinden verebilmeyi bilmen gerekiyor. Dolayısı ile üçüncü kural sevgidir” diye konuştu.
“Güvenin olmadığı yerde korku vardır”
Güvenin olmadığı yerde korkunun olacağını ifade eden Gerçik; Güvenin zıttı korkudur. Dolayısı ile güvenin olmadığı yerde korku vardır. Güven en öz ifadesi ile karşındakine zarar vermemektir. Evlilikte eşler birbirlerine sevgi ve şefkatle sarılıyorsa, bu durum evliliği kuvvetlendirir. Buna karşın arada sevgi ve güven yoksa bu evliliğin yürümesi mümkün değildir. Bu sebeple emaneti taşımak için güven inşa etmemiz şart dedi.