KALEM Söyleşilerinde, kendine has samimi üslubu ile yazar Âlim Kahraman’ı konuk ettik.
Kendi deyimi ile yazarak yaşamayı bir hayat felsefesi haline getiren Kahraman, aynı zamanda yazarlık serüvenine, okumaya ve dünyaya açılan bakışını son çıkan kitabı Yazarak Yaşamak başlıklı kitabı altında toplamış.
“İyi bir okuyucu, eleştirmenin kardeşidir”

 Yazarlık hayatına akademik çalışmalarına başlamadan önce adım attığını söyleyen Kahraman, İyi bir okuyucu, eleştirmenin kardeşidir. Eleştirmenliğin bir adım ötesinde ise iyi ve doğru okuyuculuk yatar. Hangi alanda çalışırsak çalışalım okuma eylemi, her insanın hayatının bir parçası olmalı. Yazı yazmanında öğrenilen bir tarafının yanında olgunlaştıran bir yanı da var. Dolayısı ile eğer yazmaya da adaysanız okumanın yanında her gün düzenli olarak bir miktarda da yazı yazmanız şart” diye ekledi.

 “Yazı yazmak, süreklilik gerektirir ve o da insanı istemsiz bir şekilde disipline eder”

 Yazmaya ısındıran ve yeteneğimizin gelişmesine sebep olacak unsurlardan birinin de günlük tutmak olduğunu vurgulayan Kahraman, “Çünkü yazı yazmak, süreklilik gerektirir ve o da insanı istemsiz bir şekilde disipline eder. Bu da zaten iyi yazı yazmanın altın kurallarından biridir. Yazarak yaşamaktan ne anlıyoruz dersek, hayatımızda yazmaya ayırdığımız dikkati hiçbir zaman yitirmemek diyebiliriz. Çünkü bu iş, bir zamandan sonra sizin hayatınızın bir parçası oluyor. Yazmaya başlayacaksınız, ısrar edeceksiniz ve devam edeceksiniz. Yazarak yaşamak biraz böyle bir şey. Yazmanın dışında farklı meslekler ve meşgaleleriniz olabilir. Fakat yazmada ısrarlı iseniz, orada bile ikisini birlikte yürütmenin bir yolunu bulmanız gerekir” ifadelerini kullandı.

 Neyi ve nasıl okumamız gerekir? Deneme ve eleştiri nedir ve nasıl yazılır? Söyleşi sonunda bu ve buna benzer dinleyicilerden gelen pek çok soruya da büyük bir titizlikle cevap veren Kahraman, okuyucuları için kitaplarını imzalamayı da ihmal etmedi.